Sisu/MBK gennem historien

Historien fortalt i perioden 1980 – 2023

Hvis du bevæger dig nedover siden, vil du opleve en større samling af klubben fortalt i tekst, billeder og video

Seneste hædersbevisninger 2023

Benjamin Lillelund

Årets spiller

Jonathan Weiss

Årets fighter

Jens-Erik Linde

Årets klubkammerat

Erik Hjorth

Årets Sisu/MBK’er

Oliver Kallestrup-Lamp

Årets ungdomsspiller

Sisu/MBK gennem 40 år

1980: Bordtennisklubben Sisu/MBK blev dannet 19. august 1980. Det var en sammenlægning af klubberne Sisu 70 og MBK.

Grunden til, at Sisu 70 blev stiftet var, at der på det tidspunkt var et udækket behov for at kunne spille bordtennis i en klub, hvor det primære var bordtennis. Der var ikke ret mange “rene” bordtennisklubber og slet ikke i Århus midtby.

    1980’erne

    1980: Den ene af sammenlægningsklubberne, Sisu 70, havde et fast klubblad, og traditionen med at udgivet klubblade fortsat, da Sisu 70 fandt sammen med MBK. Klubbladet udkom seks gange per sæson og blev udgivet i ca. 350 eksemplarer. Alle medlemmerne fik et, men også samarbejdspartnere, andre klubber, diverse bordtennisunioner, biblioteket og mange andre modtog et eksemplar. Bladet ”gik ind” ved slutningen af sæsonen 1987-88. Hvor nuværende formand Klaus Witved overtog formandsposten i Sisu/MBK. Nu om stunder er det jo i elektronik form, at ”klubbladet” udkommer, som mails til medlemmerne, i klubbens Facebook-grupper eller nyheder her på Facebook- og hjemmesiden.

    1980:  Da Sisu 70 og MBK slog sig sammen, var det bedste hold i Danmarksserien, men bare fire år senere havde Sisu/MBK et hold i herrernes 1. division (fra venstre): Henrik Sørensen, Keld Lyngholm og Lars Skytte.

    1982: Sisu/MBK var den første bordtennisklub i Danmark, der fik en veteranafdeling. Den blev etableret i 1982. Primus motor var Robert Samsing, der allerede året før var kåret som et af Sisu/MBKs første to æresmedlemmer for sit store arbejde i ”moderklubben” Sisu 70. På første træningsdag mødte 7 nye (gamle) spillere op i lokalerne. Der var efter ½ år allerede 25 registrerede pensionist-medlemmer, som betalte 10 kr. i kontingent om måneden.

    Nyttig viden:

    Sisu/MBK har mange dygtige og ihærdige veteranspillere i øjeblikket, men det har klubben så sandelig også haft tidligere. På billedet ses fire herrer, der i adskillige år – fra slutningen af firserne til midten af halvfemserne – vandt en masse medaljer. Det blev til et utal af jyske veteranmesterskaber og ikke færre end 20 individuelle danske mesterskaber. De fire herrer var (fra venstre) Svend Erik ”Brandmanden” Sørensen, Bent Andersen, Åge Myken og Ebbes Jensen. Det er bevist, at vi skriver, ”var” og altså i datid, for ingen af dem er blandt os længere.

    1987: Det gik stærkt fremad, da Lars Hauth flyttede til Aarhus og forstærkede Sisu/MBKs førstehold. I 1987 vandt holdet helt suveræn 2. division, og det markerede starten på nogle gyldne år resultatmæssigt. På billedet ses holdet, der bestod af (fra vestre): Lars Skytte, Jan Gadegaard, Lars Falck, Lars Hauth og Claes Knudsen. Jan, Lars H og Claes var også med året efter, hvor Sisu/MBK for første gang efter sammenlægningen vandt det danske holdmesterskab.

    1988: Sisu/MBKs ene moderklub, MBK vandt det danske holdmesterskab for herrer to gange, hhv. 1959 og 1967. Første gang det lykkedes efter MBKs sammenlægning med Sisu 70, var i 1988, og det var med (fra venstre): Claes Knudsen, Allan Bentsen, Jan Gadegård og Lars Hauth på holdet.

    1988: Klubben var de første i Danmark med semi-professionelle spillere, hvilket betød, at Sisu/MBK var i finalen om det danske holdmesterskab 4 år i træk i perioden 1988-1991. Det gav 2x guld og 2x sølv. Nogle af stjernerne dengang var Claus Pedersen, Allan Bendtsen, Claus Sandbye, Claes Knudsen, Lars Hauth, Flemming Sunn, Johnny Hansen m.fl.

    1989: I 1989 vandt Claus Pedersen det danske mesterskab i herresingle for seniorer. I finalen besejrede han holdkammeraten, Lars Hauth, så det var et stort mesterskab og Sisu/MBK med begge deltagere i finalen. Det var 15 gang, at det lykkedes for Claus at vinde mesterskabet. Han er dermed med afstand den, der har vundet herresinglen fleste gange ved DM. På andenpladsen følger Allan Bentsen md otte herresingle-titler. Claus var 40 år, da han vandt i 1989.

    1990’erne

    1980: I 1990 spillede medlemmerne af Sisu/MBK-bordtennis i 312 timer i træk på samme bord. Det gjorde de som et forsøg på at blive optaget i Guiness Book Of Records, og det lykkedes 13 døgn og altså 312 timer. Der blev lavet en vagtplan, og så havde folk eller nogen timer, de hver især var ansvarlige for – også midt om natten. Jesper Overgaard og Jens Vestergaard lavede en lille rekord i rekorden, da de spillede to timers ”contra” i træk uden at kikse. Ca. 135 af klubbens medlemmer spillede bordtennis i forbindelse med arrangementet. Det var i forbindelse med 10-års jubilæet for sammenlægningen af de to gamle Århus klubber, Sisu 70 og MBK, Frydenlund.

    1990: De seneste seks år har Sisu/MBK haft egen fodboldafdeling, men der har også tidligere været spillet fodbold i klubben. For omkring 30 år siden blev der afviklet en årlig fodboldturnering udelukkende for de aarhusianske bordtennisklubber. Det var en 7-mands turnering, og da det var mest populært, blev der spillet i to rækker efter styrke. En enkelt sæson deltog Sisu/MBK med tre hold. På billederne ses førsteholdet fra foråret 1990, og nogen af de energiske opvarmningsøvelser, spillerne gennemførte ingen kampene.

    1991: Sisu/MBK stod i 1991 for den største internationale elite-turnering i Danmark nogensinde. Der var en præmiesum på 25.000 dollar. Turneringen hed ”Danica All Stars” og havde Jan-Ove Waldner som vinder foran Jörg Rosskopf. I forbindelse med turneringen trænede 6 af de bedste spillere i verden i klubbens lokaler.

    Nyttig viden:

    Claus Pedersen er en af klubbens mest markant spillere igennem tiderne. CP har spillet over 375 landskampe for Danmark. En helt enestående rekord indenfor dansk idræt: og formentlig en rekord som aldrig bliver slået.

    1998: I 1990’erne var der tradition for en årlig sommerudflugt/klubtur til Djurs Sommerland. Der var mellem 20 og 40 afsted hver gang, og deltagerne elskede at konkurrere med hinanden i nogen af alle de ting, man kunne prøve i parken. Der blev fundet uofficielle klubmestre i bueskydning, skydning med gevær, cykling på bizarre cykler, minigolf og meget andet. Derudover var der traditionelt en – til tider ret vild vandkamp

    2000’erne

    2000: Sisu/MBKs juniordivisionsholde var i sæsonen 2000/01 enormt tæt på at vinde DM-guld. I finalen mod Næstved tabte vi med 11 point. Inden den sidste kamp var Sisu/MBK foran 9-8, og da vores sidste single bragte sig foran 1-0 i sæt og 19-11 i andet sæt (til 21 point), så alt perfekt ud…. Men det gik desværre ikke til sidst. Mathias Samsing tabte i denne sæson 0 kampe ud af 62. Holdet bestod af (fra venstre): Petrus Grønlund, Morten Sørensen, Michael Klausen og Mathias Samsing.

    2005: For første gang i Sisu/MBKs historie blev det i 2005 til et dansk holdmesterskab for kvinder. Moderklubben MBK vandt i 1972, men det var altså første gang, at det lykkedes siden MBKs fusion med Sisu 70. Finalerne mod Ballerup blev kolossalt tætte. Der skulle tre opgør til, og i alle tre var doublen meget vigtig. Både i første og andet kamp endte det 5-5, og begge gange vandt Ballerup over Sisu/MBKs double, der ellers bestod af to enormt dygtige spillere. I den tredje og afgørende finale vandt Sisu/MBK endelig en double, og derfor endte det 6-4 og aarhusianske guldmedaljer.  Holdet bestod af (fra venstre): Bela Katchioriner, Signe Lindgård Andersen og Trine Grauholm. Derudover var Anne Andersen også på holdet. I samme år vandt Trine Grauholm også individuelt DM-guld samt hun blev kåret som årets spiller i Sisu/MBK, selvom hun stillede op for Team Nørreå til daglig.

     

    2005: Da klubben i 2005 fejrede 25-års jubilæum, blev der lavet en plakat med alle de medlemmer, der har været en del af klubben siden stiftelsen i 1980. Flere end 700 navne stod der på plakaten – og faktisk manglede der nogen, så plakaten kunne have været endnu mere fyldt. Skulle vi lave en tilsvarende i 2020 til klubbens 40-årig jubilæum, ville der sikkert være over 1500 navne med den kraftige medlemsvækst, vi har oplevet nu i en lang periode.

    2009: Klubbens mest populære hold i 2009 og 2010 var ubetinget Guldholdet, der var et mandskab, der bestod udelukkende af fædre til ungdomsspillere i klubben. Holdet fik sit navn, da de i 2009 vandt serie 4 helt suverænt. Sæsonen efter gik det ikke helt så godt, men holdets ret solide fanskare holdt ved – muligvis ansporet af, a t der efter hver hjemmekamp blev serveret et flot måltid mad til modstandere og tilskuere. Guldholdet eksisterer stadig anno 2020, men nu i en udgave, der kun indeholder et af de oprindelige medlemmer (fra venstre): Thue Boutrup Sørensen, Sjønne, René Højlund Hansen, Søren Norup Petersen og Henrik Thomsen.

    2010’erne

    2012: Claus Pedersen er æresmedlem af Sisu/MBK, blandt andet i kraft af alle de fantastiske præstationer, han har leveret gennem karrieren. Og han bliver ved med at lave fantastiske resultater, selvom der står 1948 på dåbsattesten – I 2012 vandt Claus Pedersen sit første verdensmesterskab i single. Det var til VM for veteraner i 60-års rækken i Stockholm. Claus bedste placering i single før det havde været en bronzemedalje i 40 års rækken ved VM i 1996. For at det ikke skal være løgn gjorde Claus Pedersen comeback på klubbens 2. divisionshold i 2020 og vandt flere gode kampe. Bl.a. over Morgens Olesen.

    2013: Dette år var et sandt triumf-år for Sisu/MBK som klub: For første gang og hidtil eneste gang i den 40-årige historie blev vi årets klub. Og så skete det faktisk to gange den sæson. Både JBTU og DBTU fandt nemlig anledning til at give klubben et skulderklap for det forgange års arbejde. Hos JBTU havde Sisu/MBK fire ledere til at modtage diplomet fra Årets klub, mens der var to ledere (en enkelt genganger fra JBTU-mødet) til at tage imod hæderen fra DBTU’s daværende næstformand. 

     2014: I marts 2014 blev Sct. Anna Gades Skole definitivt lukket ned for de mere end 20 foreninger og institutioner m.v. der siden skolen stoppede folkeskole i 1976, havde benyttet de gamle faciliteter. Den gamle skole måtte fjernes, så der kunne blive plads til en ny Midtby skole på Frederiksbjerg. Sisu/MBK flyttede derfor til andre lokaler, og Nørre Boulevard blev klubbens nye hjemsted. Efter en stor skare af medlemmer i mere end et halvt års tid havde brugt en meget stor del af deres fritid på at sætte de nye lokaler i stand, åbnede Sisu/MBK med åbent hus-arrangement 23. marts 2014. En helt ny æra startede for klubben. Med plads til at spille og træne på ikke færre end 21 borde på samme tid har klubben, fået de optimale betingelser for at videreudvikle bordtennisklubben. På nuværende tidspunkt i 2020, har klubben ca. 330 medlemmer.

    2014: En af klubbens store personligheder blev i 2014 hyldet efter, at han helt fantastisk og meget overraskende blev verdensmester i double ved veteran VM. Jens-Erik Linde var makker med den stærke tysker Jaroslav Kunz, og deres spillestile passede helt perfekt sammen, for de gik hele vejen i +65 års rækken. Da Linde kom hjem, stod der en masse klubkammerater og tog imod ham med flag og klapsalver.

     

    2015: I 2015 var der 130 tilskuere til den første DM-finale for kvinder, hvor Sisu/MBK tog imod Brønshøj. Sisu/MBK vandt 6-3 til de mange tilskueres store glæde, men lige så stor glæde var der i Brønshøj tre dage senere, da hjemmeholdet vandt med samme cifre. Der skulle derfor en tredje og afgørende kamp til – endnu engang hos Brønshøj – men denne gang vandt udeholdet, og Malene Kaag, Rikke Nørskov, Ida Gjerlevsen Nielsen og Junyang Zhang kunne løfte DM-trofæet. Den 18-årige kineser var selvsagt en stor profil og tabte kun en single i elitedivisionen den sæson til Sabine Borre Larsen.

     

    2015:  Siden 1997 har Sisu/MBK holdt et stort efterårsstævne, Aarhus Open, og det tiltrækker mange og dygtige spillere fra hele landet og er stadig et af landets største stævner. Der har været mange højdepunkter fra de foreløbigt 22 stævner. I 2015 tog Sisu/MBKs seniorer sig af sejren i både herreklasse 3,4,5,6 og 7.

    2018:  Det første double-klubmesterskab i nyere tid, blev afviklet. Der var 24 par til start, der indledningsvis mødtes i puljer á tre par. De to bedste gik til medaljeslutspillet, mens holdet på tredje pladsen gik i B-slutspillet. Turneringslederne Mathias Tingsted Heidmann og Ole Lindgaard Nielsen havde seedet otte par, og seedningerne holdt helt indtil semifinalen, hvor Casper Staal og Mie Binnerup Jacobsen som fjerdeseedede overraskende ved at slå de anden seedede Jonathan Hansen og Henrik Møller. Finalen blev en tæt affære og skulle helt hen i femte sæt, før Casper og Mie kunne lade sig kåre som Sisu/MBKs doublemestre. Foruden de 48 deltagende spillere var der yderligere 20 klubkammerater og familiemedlemmer, der overværede kampene.

     

    2019:  Det er igennem de seneste år blev en tradition, at Sisu/MBKs klubmesterskab afholdes en lørdag, hvorefter der er julefrokost om aftenen. Vi har haft stor succes med at klubmesterskabet er for alle. Det betød, yngste spiller der deltog var 7 år. I 2019 var der noget nær rekord deltagelse med ca. 71 tilmeldte spillere. Klubmesterskabet blev efter mange spændende kampe vundet af Thomas Windtberg som slog Mie Binnerup Jacobsen i finalen. 

    2020: Corona ‘en har desværre gjort det umuligt at holde Sisu/MBKs Senior Cup i år. Det er et stævne som er meget populært og som afholdes i klubbens egne lokaler. Det ville ellers have været syvende år i træk med det populære stævne, der er ”forbudt for børn”. Det første år var der 85 tilmeldinger, mens vi de seneste år har måtte lukke tilmeldingen før deadline, fordi, der var næsten dobbelt så mange tilmeldte, og vi dermed ramte stævnets kapacitetsloft. Billedet er fra Senior Cups præmiere år, 2014, og der er nummer to fra klasse 2, nummer et fra klasse 4 og nummer fire fra klasse 1 (fra venstre): Stefan Braun, Radu Florea og Peter Schlanbusch.

     

    2020: Sisu/MBK blev stiftet som en sammenlægning mellem de to aarhusianske bordtennisklubber, Sisu 70 og MBK Frydenlund (Marselisgårdens Bordtennis Klub) i 1980, og derfor kan klubben fejre 40-års jubilæum. Dette fejres 12. september, hvor klubben inviterer følgere af klubben forbi til en hyggelig dag i klubbens lokaler på Nørre Boulevard. Dagen starter med et dobbelt divisionsbrag, hvor klubbens to bedste hold i 2. division og 3. division møder henholdsvis Brønderslev og Silkeborg på hjemmebanen. Efterfølgende er klubben vært for åbent hus, hvor der vil være lidt til ganen.

    Læs mere om Sisu/MBK gennem historien

    Sisu/MBK udgav som tidligere beskrevet klubblade. Herunder har du mulighed for at læse nogle af de klubblade som blev udgivet. På billedet til højere er klubbens nuværende formand og kasserer.

    Igennem tiden er der skrevet meget omkring klubben i medierne. Her er lidt artikler fra tiden, hvor klubben vandt flere DM titler. Her kan du også se programmet der blev lavet til en af finalerne.

    Historien i videoer